KINEK AJÁNLOM

Ezt az oldalt elsősorban azoknak a nyelvtanulóknak ajánlom, akik angol nyelvvizsgára és/vagy érettségire készülnek.

Mindenki tudja, hogy csak rendszeres tanulással érhető el az áhított eredmény, mégis kevesen szánnak elegendő időt és energiát a nyelv elsajátítására. Miért? Unalmas az iskolai tanóra? Talán.
Bizonyára én is okozok csalódást tanítványaimnak. Ha a nem megfelelő tanárt kaptad elveszett az ügy? Aligha. Kifogásnak viszont tökéletes, ezt elismerem.
Nem engedheted meg magadnak a magánórákat? Nem vagy egyedül. Egyre többen kénytelenek egyedül hozzá látni a feladathoz. Manapság inkább a bőség zavara okoz gondot, ha önálló tanulásra adod a fejed. Itt próbáltam olyan anyagokat összegyűjteni, amelyek segítenek a felkészülésben, attól függően mire van szükséged.
Alapigazság: ha valamiben nem leled örömödet, nem fogod rendszeresen csinálni. Szóval keressünk valamit, amit lehet szeretni az angol tanulásban. Megosztom veled néhány ötletemet, ami inkább az évek során összegyűlt tapasztalat eredménye, de szívesen fogadok további tippeket is.

Tippek a tanuláshoz

Hallgass zenét

Ha csak háttérként hallgatod és mást csinálsz közben az sem rossz, de minél tudatosabban és minél többet csinálod, annál hasznosabb. Nem is beszélve arról, ha hangosan énekelsz!

Olvass

Ha olyan könyvet olvasol angolul, amelyet már ismersz még könnyebb. Jó választás az olyan könyv, amelyikben sok-sok dialógus van. Nem fogod unni a leíró részeket, könnyebben válik érthetővé számodra a történet, és olyan tudásra teszel szert olvasás közben, ami segít a beszélt nyelv elsajátításában. Olvasás közben csak nagyon indokolt esetben használj szótárt, nehogy elveszítsd a lendületedet, ha már sikerült lendületbe jönni.

Nézz filmeket angol felirattal

Ha nehezen megy, váltogasd a feliratok nyelvét. Az első részt nézd magyar felirattal, aztán válts angolra és csak akkor kapcsolj vissza, ha elvesztetted a fonalat. Ha jó füled van kiejtésedet tökélyre is fejlesztheted.

Tanulj társaságban

Nagy igazság: egyedül nem megy. Persze van olyan, hogy muszáj neki menni, de tényleg könnyebb, ha valakivel/valakikkel összefogsz. Van visszajelzés, egymást segítitek, és ha kell, szórakoztatjátok.

Chat online

Ha nincs lehetőséged angolul beszélgetni, jó megoldás a chat. Gyorsan kell gondolkodnod, reagálnod és a beszédnyelvhez közeli fordulatokat alkalmazod, gyakorlod.
Érdemes továbbá egy olyan szólistát vezetni, ahová olyan szavak és kifejezések kerülnek, amelyek valamiért megtetszettek, érdekesnek, humorosnak tűntek, vagy nagyon hasznosak.

Készíts hangfelvételt

Néha nem árt hangfelvételt készíteni szóbeli teljesítményedről. Legyen az felolvasás, beszélgetés, vagy egy “good old” memoriter, mindenképpen érdemes időnként elemezni.